Portada » Geganters i grallers del Poblesec

Geganters i grallers del Poblesec

 

Els gegants són el símbol identitari d’un poble, d’una ciutat o d’un barri. Els gegants són la història d’un barri o ciutat.

 La colla de Geganters i Grallers del Poble Sec, es va crear l’any 1989, esta formada per 7 figures.

Els Gegants vells, més coneguts com “3 xemeneies” del Poble Sec: 3 gegants amb cos de xemeneia i un cap de dues cares. La humana que representa una vedette i un canutier i al darrera la mateixa que s’esbossa dins un núvol de fum i la tercera un núvol de fum amb trets humans que bufa un nuvolet.

Destaca la seva participació en la Trobada internacional de Matadepera de 1992 i totes les cercaviles de la Mercè del 1989 fins al 1999. Actualment estan exposades al Centre cultural Albareda.

Aquests gegants han estat substituïts pels “nous gegants del Poble Sec”: Rosa del Paral.lel, la corista de l’especatcle del music-hall barceloní i el gegant Armand de Montjuic, el senyor adinerat, admirador de la vedtte que li porta un ram de flor un regal amagat a l’esuena: un collaret de perles. Es tracta d’unes figures representatives del barri i que sempre surten acompanyades pel gegantó Quimet, que simbolitza el cambrer de l’especatcle i la restauració del barri i el nan Aquilino, el de la Canadenca, la última incorporació de la colla al 2012, és un escura-xemeneies que recupera l’esperit de la duplicitat dels gegants vells: meitat humanes, meitat xemeneia, i de l’altre un petit homenatge a aquelles feines poc visibles i encara menys valorades, però alhora imprescindibles i necessàries. 
La figura de ‘Aquilino representa un escuraxemeneies de la fàbrica tèrmica del Paral.lel, més coneguda per La Canadenca.

L’entitat ha mantingut una participació activa desde els seus inicis de les activitats de la Coordinadora de Geganters de Barcelona, entitat a la qual pertany, en tots aquells actes importants. Destaquen: la pujada dels Gegants de la Ciutat a peu a Montserrat l’any 1994 o la Volta dels gegants de la Ciutat 2004.